Interesserer du dig for den nære historie, altså tiden fra 1930’er til i dag, kan du hente stor glæde ved at læse den århusianske professor Ove Korsgaards bog “Solskin for det sorte muld” , som udkom for få år siden. Ove Korsgaard er professor i pædagogik og tager i bogen udgangspunkt i hans egen slægt, som i mange år har drevet et landbrug på den nordjyske ø Mors.
Hans fortæller om, hvordan hans bedstefar og far har deltaget i udviklingen af øens liv gennem de mange andelsforetagender, som skød op i slutningen af 1800-tallet og fortsatte til op i 1970’erne, da de mange lokale små mejerier, slagterier og kornhandler enten blev lukket eller opkæbt af de store foretagender Arla eller Danish Crown.
Hans bog er en beretning om en rig kultur, som er ved at gå i graven. Hvor landbrugene før var landsbyens vigtigste arbejdspladser, som gav føde til mange mennesker, er der i dag i mange landsbyer kun et enkelt aktivt landbrug tilbage – resten er blevet til hobby eller til idyllisk bosted for byfolk, der flytter ud på landet.
Bogen er på mange måder lidt sørgmodig, men rummer også spændende perspektiver til, hvordan vi kan videreudvikle på det, der var engang.