Bornholm er den mest særprægede af de danske øer – vel i virkeligheden et svensk landskab, som ved tilfældigheder og krige er endt som dansk territorium. Her blev den kendte maler Oluf Høst født i 1884, og han levede her til sin død i 1966. Naturen spillede en stor rolle i hans maleri, og der er ingen tvivl om, at hans opvækst på Bornholm har præget hans kunst hele livet igennem.
Oluf malede i en stil, som man har kaldt forskelligt – mærkemalerier eller lyrisk realisme er nogle af de betegnelser, der er hæftet på hans stil og tone. Der er ingen tvivl om, at Oluf Høst var inspireret af ekspressionismen, som han blandt andet stiftede bekendtskab med på en af de malerskoler, han uddannede sig på – nemlig Harald Giersings skole, hvor ekspressionismen fyldte rigtig meget. Harald Giersing var selv kunstmaler og var kendt for sin avantgardistiske kunst.
Oluf Høst blev som nævnt født og døde på Bornholm, men han var ikke altid bosiddende på øen. Han boede udenøs, da han uddannede sig, men rykkede tilbage i 1929, og han kæbte en ejendom, som blev hans til hans død. Den hedder Bognemark, og i dag er der indrettet et museum for Oluf Høst og hans kunst på ejendommen.
Blev hurtigt et navn
Oluf Høst blev hurtigt et navn inden for dansk malerkunst, og han fik flere priser for sin kunst. Blandt andet modtog han allerede i 1933 den fornemme pris Eckersberg Madaljen, opkaldt efter den berømte danske guldaldermaler.
Oluf Høst var kendt for hele tiden at have en stor produktion af malerier i gang – han kunne være i gang med at male på ikke mindre end 50 lærreder af gangen, så han var en meget produktiv kunstner. Men han havde også svært ved at slippe sine malerier af hænde, så der kunne gå flere år imellem, at han udstillede. Og han rettede og justerede lige til det sidste – han havde ikke så sjældent farver og pensler med, når han udstillede, og gik og rettede på de udstillede lærreder.
Han var meget flittig til at forære billeder til venner og bekendte, og hans venner fik malerier på mærkedage – fra amtmanden til bønder.
Skrev logbøger
Oluf Høst var kendt for at føre notater om sin kunst og sine tanker om malerierne. Han skrev såkaldte logbøger, og vi har i dag bevaret mere end 1.500 af disse bøger, hvor han skriver om, hvordan han arbejder med sin malerkunst. Han afslører et stort vid i disse logbøger, hvor han også afslører, at han havde megen selvironi og godt kunne være kritisk over for sig selv.
I dag er der måske ikke så megen interesse for Oluf Høst, som der har været, men det er en skam, for han var en bemærkelsesværdig kunster. Kommer du en tur til Bornholm, så læg endelig vejen forbi hans museum og nyd de smukke billeder.