Det danske land byder på en lang række kunstmuseer og udstillinger, og landets næststørste by, Aarhus, er ingen undtagelse, når det gælder et spændende kunstmuseum. Siden 2004 har kunstmuseet Aros ligget ved Vester Alle i byens centrum, og her er der kunst på 10 etager og mere end 20.000 kvadratmeter.
Der har været kunstmuseum i Aarhus længe før, det nye Aros åbnede, idet der allerede fra 1859 lå en slags kunstmuseum i den bygning ved Domkirken, hvor Kvindemuseet i dag har til huse.
I 1960’erne åbnede et nyt kunstmuseum i Vennelystparken, i tilknytning til og i samme stil som universitetets bygninger, men efterhånden blev pladsen for trang og for konventionel til at kunne rumme den mangfoldighed, som kunsten er.
Aros er opkaldt efter det gamle navn for Aarhus. Aros vvar byens middelaldernavn og betyder noget i retning af byen ved åen, og navnet skal trække en tråd tilbage til den historie, som Aarhus rummer som gammel vikingeby.
Museet er bestemt et besøg værd. AF de faste udstillinger vil vi frehæve udstillingen af dansk guldalderkunst, som er fornem og rummer adskillige malerier i den genre, som de fleste kan lide. Samlingen afspejler, at museets stamsamling er den ældste i Danmark, når man ser bort fra København.
Ud over de klassiske samlinger rummer museet en række nye kunstværker, der enten er permanent udstillet eller indgår i aktuelle udstillinger. AF moderne kunstnere på Aros kunstmuseum kan blandt andet nævnes Bjørn Nørgaard, Jens Birkemose og Per Kirkeby, som alle er meget anerkendte danske kunstnere.
Museet ledes af den norske Erlend Høyersten, som har lagt flere vision er for museet frem, blandt andet bygningen af en ny etage under jorden, som skal rumme udstillinger.