The Beatles satte en ny standard

  • sofus 

I dag er der næppe et menneske i den vestlige verden, som ikke kender bandet over alle bands, The Beatles. Den engelske musikgruppe havde sin epoke fra 1960 – 1970, og i de ti år satte de en række række hits i verden, som vi stadig hører, og hvis facon og stil er blevet et DNA i mange andre musikeres musik.

Gruppen var inspireret af den såkaldte Mersey Beat, som havde sin egen, særlige rytme, og som havde fundet sin inspiration i noget af den amerikanske soul musik, som sømændene havde hentet med hjem fra deres færd – og blandt andet til den engelske havneby Liverpool, hvor de unge medlemmer af The Beatles slog deres folder.

Fra Liverpool til hele verden

The Beatles blev etableret i Liverpool og virkede der de første år, men gruppen flyttede snart efter til London, hvorfra de så skulle erobre hele verden.

Bandets turnerede over hele verden og blev kendt for koncerter, hvor ikke mindst de unge piger gik fuldstændig fra koncepterne og skreg og jublede mod scenen. Den specielle måde, som koncerterne blev afviklet på, var en vigtig del af det image, som gruppen fik bygget op, og nogle steder var den faktisk ikke velkommen. I blandt andet Detroit tilkendegav borgmesteren i 1966, at gruppen ikke var velkommen på sin turne rundt i USA.

1966-turneen i USA blev den sidste for gruppen, idet den opgav turnelivet og udelukkende lavede studiearbejde sidenhen. Blandt årsagerne til stoppet med at tage turneer var, at der ved en af koncerterne blev kastet et kanonslag op på scenen. Man troede et øjeblik, at John Lennon var blevet skudt. Der skete ingenting,, men gruppens medlemmer blev voldsomt forskrækkede og havde herefter ikke trang til at spille live på en scene mere.

De fire medlemmer

Fra den første plade i 1962, til The Beatles opløstes i 1970, bestod den af de fire medlemmer, som hele verden kender: John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr og George Harrison.

Stifteren af The Beatles var John Lennon, som siden skulle blive myrdet på gaden i New York. Han var et poetisk gemyt og skrev nogle af gruppens mest yndefulde ballader. Blandt andet står han bag Lucy in the Sky with Diamonds og All You Need is Love. Paul McCartney er stadig aktiv på scenen og er kendt for blandt andet Hey Jude og Yesterday. Han var mesteren bag mange af gruppens iørefaldende melodier.

De to andre medlemmer, Ringo Starr og George Harrison, havde ikke så fremtrædende roller, men bidrog til hvert album med egne ting. Ringo Starr var desuden en slags mediator i gruppen, der kunne få løverne til at samarbejde. George Harrison blev kendt som en eftertænksom person, som også blev religiøst vakt af hinduismen. Han er blandt andet kendt for sangen Here Comes the Sun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *