Man kommer ikke uden om Louisiana

  • sofus 

Hvis man interesserer sig for kunst, kommer man ikke uden om på et eller andet tidspunkt i ens liv at besøge det kendte kunstmuseum Louisiana nord for København. Her er samlet en fantastisk mængde moderne kunst, og der er løbende nye udstillinger, som fremhæver de trends, der præger den internationale kunstverden lige nu.

Louisiana ligger i Fredensborg Kommune, og museet er grundlagt af noget så prosaisk som en ostegrosserer – nemlig Knud W. Jensen, som ud over interessen for ost havde en voldsom og levende interesse for moderne kunst – hvad enten det var maleri, skulptur eller musik og litteratur. Han var ven med en række af tidens kunstnere og kunne føre sine tanker om et museum ud i livet, fordi hans handel med oste havde medført en rigdom, som han syntes skulle komme samfundet til gode.

Knud W. Jensen døde i 2000, og museet er videreført i hans ånd – nemlig som et museum, hvor kunsten ikke bliver stillet op på en piedestal, højt hævet over folket, men hvor kunsten er en naturlig ting, der skal komme folk i møde, der hvor de nu engang er.

Fra dansk til udenlandsk kunst


I starten var Louisiana hovedsagelig et museum for moderne dansk kunst. Men i takt med, at museet fik mulighed for at udvide og fik større økonomiske rammer, er det udviklet til også at rumme en meget fin samling af udenlandsk kunst. Her finder man værker af den berømte spanske kunster Pablo Picasso, Jean Arp og Max Ernst.

Hvert år gennemfører Louisiana et sted mellem fire og seks særudstillinger af moderne kunst. Det er en kraftanstrengelse af løfte så stor en udstillingsbyrde, men Louisiana har en helt særlig position i dansk kulturliv. Der kommer således flere end 600.000 gæster årligt, og museet er blandt de ti største turistattraktioner herhjemme – en markant præstation for et museum for moderne kunst. Louisiana modtager statsstøtte, men slet ikke i forhold til, hvad udgifterne er. Kun omkring 15 % af museets omkostninger dækkes via statstilskud – resten kommer fra billetindtægter og sponsorer, så ud over at være et fremragende museum er Louisiana også en gedigen forretning.

Museet er i øvrigt opkaldt efter den villa, som Knud W. Jensen købte til at starte museet i. Den havde den tidligere ejer opkaldt efter sine tre koner, som alle hed Louise.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *