Kunst i hverdagen

Det er ikke alle mennesker, der har en nært og fortroligt forhold til kunst. For mange er kunst noget, der hører hjemme på et kunstmuseum, og så går man en gang imellem hen for at opleve de skiftenden udstillinger.

For os er det imidlertid vigtigt, at kunsten bliver en naturlig del af ens hverdag. Og det behøver ikke at være dyre kunst, man omgiver sig med – det vigtigste er, at der er tale om kunst, som skaberen af kunstværket har lagt liv og sjæl i. Når det er tilfældet, smitter det af på alle os, der nyder kunsten, men ikke har råd til lige at hænge en Eckersberg eller Jorn op på vores private vægge.

For mange er det at gå på en kunstudstilling en særlig ting, hvor vi måske klæder os pænt på – og sørger for, at vi har fået den personlige hygiejne i top, blandt andet med produkter fra GUM, som har en hel serie af produkter beregnet på tandpleje og personlig hygiejne. Så er vi klar til at diskutere kunstværkerne, som vi ser på, med dem, vi måtte være sammen med.

Hverdagens kunst kan være mange ting. Det rækker fra børnenes værker fra formningstimerne til malerier og skulpturer, som vi har købt. Mange kan lide at gå på auktioner, men har man ikke helt økonomien til dette, kan man vælge at besøge retrobutikker og loppemarkeder. Det er ganske vist blevet sværere og sværere at gøre et ægte loppefund, men det sker dog alligevel, at man kan finde et kunstværk, som man kan glæde sig over at hænge op i sit hjem.

Hvad med selv at være kunstner?

Hverdagens kunst kan man jo også selv skabe. Mange vælger at følge kurser på aftenskole, højskoler eller andre steder, hvor de kan få undervisning i og inspiration til at skabe egne kunstværker – hvad enten vi taler om maleri, skulptur eller måske træskæreri. Det sidste er ikke mindst en hobby for mange ældre, der bevæbner sig med motorsav og stemmejern og går i gang med at skabe flotte træskulpturer ud af træstammer eller træblokke.

Rigtig mange mennesker har et kreativt gen, og det er bare om at komme i gang og udnytte de evner, som man har. Kaster man sig over maleriet, er man i den gunstige situation, at man kan bruge det samme lærred flere gange, hvis man ikke bryder sig om det, der kom ud af ens malerevner i første omgang, og på den måde kan man som kunstner udvikle sig i en løbende proces.

Det vigtige ved hverdagens kunst er, at man holder af den og kan nyde den i sin dagligdag. Kunstens værdi er ikke altid en objektiv ting, men afhænger af øjnene, der ser – og her skal du blot stole på din egen smag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *