Impressionismen

  • sofus 

Af de kunstretninger som har domineret kunstverdenen indenfor de sidste tohundrede år – er der nærmest ingen så letgenkendelig som impressionismen. Impressionismens store malere Monét og Renoir har prydet mange danske hjems vægge med deres malerier, som især de sidste 30 år er blevet voldsomt reproducerede som både plakater og prints. Især Monéts åkander står som et udtrykkeligt vidnesbyrd om præcis den appel, som impressionismen kom til at have overfor den brede befolkning.

Impressionismens historie

Impressionismen som kunstretning menes at være opstået i Frankrig omkring 1800-tallets midte. Det var en kunstretning, som hurtigt blev enormt populær hos den almene befolkning. Især på baggrund af store kunstnere som Monét og Pissaro. Impressionisterne forsøgte at indkapsle et øjebliks indtryk af naturen så naturtro, og virkelighedsnært det overhovedet lader sig gøre. Det franske ord impression betyder ligeledes indtryk, og afspejler på den måde utroligt godt, hvad denne kunstretning søgte at opnå. Penselstrøgene var ikke perfekt placerede. Man søgte ikke at skabe en perfekt illusion, men derimod at indfange et øjebliks stemning så præcist som muligt.

Faktisk var der franske impressionistiske kunstmalere, som i den spæde begyndelse af bevægelsen blev nægtet at udstille deres værker visse steder, da disse af galleriernes ejere blev opfattet som halvfærdige og ukomplette. Heldigvis varede denne modvilje ikke ved, og i dag er der ikke nogen tvivl om hvor vigtige impressionisterne er for hele den vestlige verdens kunsthistorie.

Claude Monét

Det er ganske simpelt umuligt at tale om impressionismen uden, at komme ind på den franske maler Claude Monét. Monét står den dag i dag som et af de allermest lysende eksempler på de stemninger som impressionismen i bund og grund handlede om at indfange. Han er i nutiden nok mest kendt for sine malerier af åkander, som er blevet reproduceret på alt fra postkort til kaffekrus, men han var langt mere end det. Han havde en helt unik evne til at male med alle farverne på en måde, som skabte noget helt magisk. Er du vild med de farvestrålende tøjkollektioner, der kan erhverves hos kidsbrandstore.dk, så vil du med garanti også elske Monéts malerier.

Monét blev født i den lille franske by Giverny i 1840, og var frem til sin død i 1926 aktiv som kunstmaler. Faktisk var det et maleri af Monét kaldet “Impression, soleil levant”, som kom til, at give impressionismen sit navn. Dette står også som et helt klart vidnesbyrd på præcis hvor essentiel en figur Monét rent faktisk var for tilblivelsen af impressionismen.

Monét malede tit med inspiration fra sit hjem i Giverny. Det er blandt andet hjemme fra Giverny, at Monét malede de berømte åkander. Idag er hans hus et museum, som helt klart er et besøg værd for den kunstinteresserede, der kommer forbi Frankrig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *