Heraldik, våbenskjold 5

VÅBENER VÅBENSKJOLD:

Vi har en meget stor samling af våbenskjold, både patricer i bronce og kobber, og de færdige sølv våbenskjold der blev monteret med tapper bagpå så de kunne monteres på galla seletøj, så adelen og det finere borgerskab, udadtil kunne vise hvilken rangsperson de var.

De gamle mestre hos Dahlman, har i mange år samlet på rangkroner, våbener og monogrammer, og hver gang der blev udfærdiget en nye hos Renoir i Paris, så bestilte de ekstra med til deres egen samling, så der idag eksisteret en kulturhistorisk samling, der viser moden og heraldikudformningen i attenhundrede tallet.

Mange af disse våbener er idag mellem 100 til 200 år gamle. Der har før været klistret et stykke papir bagpå så man kunne se hvem våbenskjoldet var udført til. Men hovedparten af papirlapperne med navne, er i årenes løb forsvundet. Så det er et stort arbejde at finde disse navne.

I slutningen af 2010 gik jeg igang med at lave denne hjemmeside, og under det arbejde fandt jeg på værkstedet nogen gamle trækasser, der ikke havde været åbnet i hundrede år, der var et tykt lag sort støv i kasserne og det var svært at se hvad de indeholdt, og de havde været med hver gang firmaet flyttede. Først havde de fra 1807 ligget på værkstedet på Christiansborg Slot, hvor der ikke var nogen skabe, så støvet fra de gamle sadler og seletøj lå stadig i kasserne. Dernæst var de i 1906 flyttet med til forretningen og værkstedet Frederiksholm Kanal 4, og tilsidst var de i 1930 flyttet med til Fortunstræde 5, hvor de har ligget i firs år.

Efter mange timers støvsugning og oppudsning kunne man se hvad indholdet var, det var de antikke patricer til støbning af sølv eller guld kroner, våbener og monogrammer.

Man kunne se at de sidste våbenskjold der havde været fremme var pakket ind i gammelt avispapir, der var desværre ikke nogen dato og årstal på avisen, men der var gamle annoncer hvor man så de nye udstykninger til villaparceller ved Strandvejen i Hellerup, Hambros Alle og de andre villaveje der gik ned til Øresund. Og der blev reklameret med gode forbindelser til København med sporvej eller jernbane.

PATRICER TIL STØBNING AF VÅBENSKJOLD:

Når to personer fra forskellige adelsfamilier blev viet, så fremstillede man aliancevåbener, med begge familiers våbenmærker.

Seksdelt skjold

Firdelte skjold med midterskjold

Firdelt skjold med midterskjold

Firdelt skjold med midterskjold

Firdelt skjold

Tredelt skjold

Todelte skjold

Udelte skjold.

Kuffetskilt i håndsyet dobbelt læder med monteret våbenskjold.