FORRETNINGEN

 

 

BILLEDER FRA DAHLMANS FORRETNINGER OG VÆRKSTEDER

Når man besøger sadelmager Dahlman fortunstræde 5, er det som at træde et århundrede tilbage, det er som om tiden har stået stille.

Enteriøret  er det sidste der er tilbage fra  den forrige forretning og værksted, der blev etableret 1906 og lå Frederiksholm Kanal 4. Skabene er opbygget med messing beslag og buet glas, rigtigt gammelt  håndværk.

Vi har stadig mange billeder, værktøj og ting fra værkstedet hvor firmaet blev grundlagt 14.9.1807. i Sadelmagergården, Christiansborg Slots ridebane, Tøjhusgade 11. Så til daglig føler vi at vi arbejder i en form for gammelt museum, selv håndværktøjet og vor gamle symaskine er fra attenhundrede tallet.

På værkstedet kan vi stadig finde spænder, rangkroner, monogrammer, konge og adelsvåben, i små sirligt indpakkede papirombundne pakker, som ikke har været åbnet de sidst eethundrede år, så der dukker mange spændende ting op.

Sadelmager Dahlman har altid ligget i en cirkel omkring Christiansborg Slot og den Kgl. Staldetat.

Vi bliver tit spurgt af vore kunder hvorfor vi ligger i midten af en storby hvor der ikke er heste.

Fra firmaet blev grundlagt og frem til ca. 1950 har der været masser af heste i København. Før bilernes indtog foregik al transport jo med heste. Da vi startede i 1807 var der 165 heste i Kgl. Stald. Der var heste i alle gårdene i det indre  København. Dahlman leverede til militæret og til adelen på de mange slotte og herregårde. Bryggeriet Carlsberg fik på et tidspunkt 238 bryggerheste på stald, og mejerierne Enigheden og Trifolium havde også et stort hestehold til udbringning af frisk mælk hver dag. Så Dahlman lå i centrum af det hele, og der var masser af sadelmagerværksteder over hele landet.

Fra Christian X. indførte automobilet i Kgl. Stald , og der kom biler på gaderne, så gik det ned ad bakke for sadelmageriet, nu var der ikke mere brug for seletøj til hestevogne og kareter. Den største produktion for sadelmagere er i dag sadeltøj til rideheste og vi er stoppet helt med at fremstille seletøj til kørebrug.

Kgl. Hof Sadelmager Dahlmans sadelmagere udenfor værkstedet i sadelmagergården ved Christiansborg slots ridebane, Tøjhusgade 11, år 1860. Familien Dahlman boede på Christiansborg i staldmestergården. Dahlmans fire lærlinge en svend og to tjenestepiger, boede der også så der var mange i boligen. På Christiansborg slot boede der 244 personer som var ansat i Den Kgl. Staldetat, så Christiansborg var et lille bysamfund i København.

Kgl. Hof Sadelmager Brødrene F. & L. Dahlman´s Eft. Værkstedet på Christiansborg, 1889.

Dahlmans personale i sadelmagergården, Christiansborg, Tøjhusmuseet i baggrunden. 1898.

Dahlman fremviser firespands gallaseletøj med komteseler på vore fire udstoppede heste, hestene er overtaget af Tøjhusmuseet.

Kgl. Hof Sadelmager Brødrene F. & L. Dahlman´s Eft. flytter til Frederiksholm Kanal 4 i 1906. Dahlman får nu også en forretning til at udstille færdigvarerne. Det var noget nyt at håndværkere også fik forretningsudstilling, det var normalt kun et værksted. Det var en meget stor forretning med plads til fem udstoppede heste, værkstedet lå i gården.

Dahlmans 100 års jubilæum 14.9.1907. Theodor Dahlman, Kai Halkier og Henry Hendriksen

Frederiksholm Kanal 4, 1918.

I 1930 flytter Dahlman til vores nuværende adresse Fortunstræde 5.

Det gamle laugsskilt  udenfor forretningen.

SadelmagermesterWilly Hendriksen i forretningen.

Sadelmagermester Erik Hendriksen

Dahlmans mekaniske ride maskine.

Sadelmagermester Frank Hendriksen.

Håndsyning af Dahlman sadel.

Willy Hendriksen med sit svendestykke, 1938.

Sadelmagermester Willy Hendriksen 91 år gammel. Han stoppede i firmaet 8.9.2008. Efter 76 års virke.